Ganespalteafdelingen på IKH er et livsvarigt sundhedstilbud for børn og voksne med læbe-ganespalte og andre med nedsat ganefunktion.

Vi er et tværfagligt team, der består af specialtandlæger, protetiker, logopæder/talepædagoger, sundhedsplejersker, plastikkirurger, øre-næse-halslæger, psykolog, klinikassistenter og administrativt personale.

I Danmark er der livslang og gratis behandling, når man er født med læbe-ganespalte. Personer med læbe-ganespalte kan derfor altid tage kontakt til os, hvis de oplever problemer, som vi kan hjælpe med. Er du patient hos os kan du kontakte os alle hverdage 8.30 til 12.30 på telefon 784 79533. 

Her finder du os 

Institut for Kommunikation og Handicap
Ganespalteafdelingen
Peter Sabroes Gade 4
8000 Århus

 

Billede af indgangen til Ganespalteafdelingen


Vi har samlet oplysninger om parkering, kørselsgodtgørelse og andet praktisk. Disse informationer finder du ved at læse mere på siden om Praktiske oplysninger

Vil du gerne følge med i det seneste nye fra Ganespalteafdelingen? Så kan du følge os på Facebook.

Et tilbud til ganespaltepatienter i Vestdanmark

Ganespalteafdelingen har landsdelsfunktion. Det betyder, at vi behandler børn og voksne født med læbe-ganespalte, som er bosat i Vestdanmark. Ifølge loven har jordmødre pligt til at informere om fødslen af et barn med læbe-ganespalte til ét af de to behandlingscentre i Danmark. I Østdanmark er det Læbe-Ganespalte Centret i Hellerup, som hører under HovedOrtoCentret på Rigshospitalet.

Behandlingen af læbe-ganespalte er samlet disse to steder i landet, hvilket betyder at vi har stor rutine og erfaring med behandlingen.

At være født med læbe-ganespalte kræver langvarig behandling, som skal koordineres mellem flere faggrupper.

Sådan planlægger vi behandlingen

Den overordnede behandlingsplanlægning foregår på Ganeråd, hvor det tværfaglige team sammen med patienten og familien træffer beslutninger omkring behandlingen.

Operationerne i forbindelse med lukning af læbe- og ganespalter og eventuelt en svælglapoperation foregår på Rigshospitalet. Knogletransplantationer, kæbefremrykning og næsekorrektioner foregår på Århus Universitetshospital.

I Ganespalteafdelingen laver tandlægerne behandlinger, mens logopæder og øre-næse-halslæger laver undersøgelser og på den baggrund giver råd og vejledning til forældre og fagfolk i kommunen.

Rådgivning  

Er du talepædagog i PPR til et barn med ganespalte eller nedsat ganefunktion er du altid velkommen til at kontakte logopæderne i Ganespalteafdelingen for en uformel drøftelse af barnets situation.

Du er også velkommen til at kontakte os for en drøftelse af, hvorvidt et barn skal henvises hertil, hvis du har mistanke om at et barns vanskeligheder er relateret til ganen.  

Dårligt ganelukke

Læbe-ganespalte

Læbespalte

Nedsat ganefunktion

22q11-deletionssyndrom