Vi kender alle følelsen af at være hæs efter en forkølelse eller have en anspændt stemme efter at have brugt den meget. Men nogle mennesker er så generet af deres stemme, at det begrænser dem i hverdagen. Logopæd Benedicte Vestbo møder dagligt mennesker, der af den ene eller anden grund har problemer med stemmen.

b.jpg

Logopæd i Stemmeafdelingen Benedicte Vestbo.

I Stemmeafdelingen kommer både mennesker med subjektive halsgener og afvigende stemmekvalitet, samt mennesker med stemmevanskeligheder som følge af sygdom som sclerose, parkinson, demens og mundhule-cancer eller laryngektomi. De oplever fx, at stemmen føles slidt, gør ondt eller helt forsvinder, når de bruger den forkert.

Stemmen afspejler din personlighed

For mange er stemmen et vigtigt redskab både derhjemme og på jobbet. Du bruger stemmen til at tage telefonen, deltage i møder eller holde vigtige oplæg, men også til at læse godnathistorie for børnene, synge morgensang og deltage i samtaler med vennerne over en hyggelig middag. Her kan selv et forholdsvis lille problem med stemmen have en stor betydning. Stemmen er nemlig en del af din personlighed, og hvis den ikke fungerer, er der en del af dig, som forsvinder.

“Når man har en stemme, som fungerer normalt, er det ikke noget, som man tænker meget over i det daglige, men stemmen er faktisk ikke noget, der kommer af sig selv - den kræver energi og hårdt arbejde. Hvis stemmen pludselig er forandret, er det som om, at du mister en vigtig del af dig” siger logopæd Benedicte Vestbo.

En forandret stemme vil også ændre den måde, som andre opfatter dig på. Den kan fx give andre et billede af, at du er syg, udmattet eller uoplagt. Samtidig kan stemmeproblemer betyde, at du ikke kan deltage på jobbet, som du plejer. Benedicte Vestbo oplever bl.a. at mennesker med stemmeproblemer må ende med at varetage nye opgaver på jobbet, fordi deres stemme bliver for belastet.

Få kontrol over dit stemmeproblem

Når man arbejder med stemmen, arbejder man med hele kroppen, og det handler langt hen ad vejen om at kunne kontrollere sin krop og gøre op med dårlige uvaner. Men det er lettere sagt end gjort, og for mange er det en langvarig proces, hvor man skal være villig til at arbejde med sig selv og sit personlige udtryk.

I Stemmeafdelingen arbejder de især med tre centrale niveauer:

  • Bevidsthed - du skal blive bevidst om dit stemmeproblem
  • Kontrol - du skal lære konkrete øvelser, som kan hjælpe dig
  • Implementering - du skal bruge øvelserne i din hverdag

Herudover ligger der også et arbejde i at generalisere og automatisere øvelserne, så de bliver en naturlig del af den måde, som du bruger stemmen på. Benedicte Vestbo mener, at logopædens vigtigste rolle ligger i at gøre borgerne bevidste om, hvordan de bruger stemmen forkert, og forklare, hvordan de kan bruge stemmen mere hensigtsmæssigt. Hun kan komme med konkrete øvelser og vejledning, men i sidste ende ligger bolden på borgerens banehalvdel - og man må selv arbejde med at bryde dårlige vaner eller ændre sin stemme.

Det gør en forskel for den enkelte - og hele samfundet

De mennesker, som har været igennem et forløb på IKH, oplever, at de bliver klogere på sig selv, og bevidste om de ting, de kan gøre for at hjælpe stemmen på rette vej. Det kan fx være at huske at drikke vand, trække vejret rigtigt og undgå muskelspændinger. Mange føler sig bedre rustet til at deltage i familielivet og på jobbet, fordi de nu har kontrol over stemmen.

I sidste ende er det også en god gevinst for hele samfundet at investere i mennesker med stemmeproblemer. Den rigtige rådgivning kan nemlig betyde, at man undgår en sygemelding på grund af stemmeproblemer eller at man kan tage problemerne i opløbet, inden det ender med en større operation. Samtidig kan det være en vej tilbage på arbejdsmarkedet for mennesker, der har været alvorligt syge med fx mundhule-cancer. Ligegyldigt om problemet er stort eller lille, er det muligt at nå langt med logopædisk vejledning.

Vil du vide mere om vores tilbud til mennesker med stemmeproblemer? Læs mere på hjemmesiden her.