Hvert år bliver 12.000 danskere ramt af en blodprop eller blødning i hjernen. Når det sker, kan det skade de sproglige områder i hjernen, så det bliver svært at kommunikere. Mange ender med afasi, der er nedsat evne til at bruge sproget. En af dem er 52-årige Kenneth Bremer, der i 2018 blev ramt af en blodprop og mistede evnen til at tale sine fire sprog. Det seneste år har han kæmpet for at genopbygge sit sprog - og er nu kommet styrket tilbage.

kenneth2.jpg

Når sproget går i stykker

Kenneth sad bag rattet i bilen, da han pludselig fik det dårligt og måtte køre ind til siden en oktoberdag sidste år. Han var på vej til et møde i byen, men endte i stedet med blå blink og en ambulance i fuld fart mod AUHs akutafdeling. De fleste timer den dag er glemt i et sort tomrum, men han husker tydeligt følelsen af, at “lyset blev slukket”, da hans hjerte pludseligt gik i stå og heldigvis begyndte at slå igen. Kenneth var tilbage til livet, men var nu lam i hele højre side, og kunne hverken rejse sig eller udtrykke sig i forståeligt sprog. 

Han havde mistet både sit dansk, engelsk, tysk og fransk, og der gik flere uger, før han overhovedet kunne sige sit eget navn igen. Det første ord, han kunne genkalde, var faktisk navnet på sin gamle kat “Fisher”. Og da han efter 20 dage bliver flyttet til Hammel Neurocenter, er han stadig meget begrænset i sit sprog. Det er svært at kommunikere og besvare simple spørgsmål med et “ja” eller “nej”. Men langsomt begynder der at ske en udvikling. Kenneth møder en logopæd, der sætter gang i sproget og han presser sig selv til at kommunikere med andre indlagte. Samtidig begynder han at tale med sine trænere om fodbold eller Formel 1. Og det bliver startskuddet til en positiv fremgang. 

IKH gør en forskel for mennesker med afasi 

Vi møder Kenneth første gang på IKH i et logopædisk gruppeforløb efter indlæggelsen på Hammel Neurocenter, og senere starter han i et individuelt forløb hos logopæd Subanja Nahethiram. I undervisningen arbejder de med at genopbygge sproget i skrift og tale, så det bliver muligt at kommunikere tydeligt igen. Kenneth bliver udfordret i krævende sproglige opgaver, der kan tage udgangspunkt i alt fra en kryds og tværs til udviklingen af en hel forretningsplan, og så er der grundig hjemmetræning ved siden af‍. 

“Subanja er fantastisk. Hun gav mig et skub, da jeg havde brug for det - og er blevet en af mine vigtige vejledere i livet. Hun ser mig som den, jeg er - en intelligent forretningsmand, der har mistet sit sprog. Vi kan grine og taler godt sammen på trods af stor aldersforskel, og hun var den første, som jeg turde tale i telefon med. Alt den viden og vejledning, som hun har givet mig, har virkelig gjort en forskel” siger Kenneth Bremer.

For bare nogle måneder siden havde han svært ved både tal, klokkeslæt, ugedage og navne, men nu kan han selv lave aftaler i kalenderen. Han har lært at skrive med venstre hånd og stave på PC, ellers bruger han diktering på sin telefon. Og så har han rykket sine staveevner adskillige klassetrin op. Det giver ham langt flere handlemuligheder i hverdagen. 

Livsglæde og masser af håb for fremtiden

Selvom Kenneth ikke kan vende tilbage til et liv som travl forretningsmand med 240 rejsedage om året, så har han fået en chance til. Han har et godt fysisk helbred, kan gå igen og er langsomt ved at genopbygge sit sprog. Tysk og fransk kommer nok aldrig igen, men han kan formulere sig på engelsk og er snart helt flydende på dansk. Kenneth mener selv, at han er kommet styrket tilbage med en ny livsfilosofi, der i højere grad handler om livskvalitet end arbejde og succes. Og han har masser af håb for fremtiden, hvor hans stædighed og gåpåmod er med til at holde gang i den positive udvikling.

“Jeg får aldrig mit gamle liv tilbage, men jeg har fået et nyt og mere positivt. Det er så livsbekræftende at få sit sprog tilbage” siger Kenneth Bremer. 

Gerd Hultberg

Afdelingsleder for stab
Ansvarlig for kommunikation
Kontakt til Post Commotio

 

Tlf 21 17 91 64

Hvad er afasi?

 

Afasi er nedsat evne til at anvende sproget. Blodprop eller blødning i hjernen er de mest almindelige årsager til afasi. Ved afasi er det selve sproget, der er gået i stykker. Derfor kan man have svært ved at:

  • Finde eller sige ord
  • Danne sætninger
  • Læse
  • Stave
  • Forstå andres tale 

Du kan læse mere på Hjernesagens hjemmeside her.

Har du læst?

 

I vores nyhedsbrev udgiver vi artikler om vores viden og faglighed på IKH. Her er to relevante artikler fra nyhedsbrevet, som du måske har lyst til at (gen)læse? 

Afasi - når sproget er i stykker 

Interview med logopæd Subanja og inspiration til faglige metoder

Mød logopæderne på AUHs Akutafdeling 

Interview om logopædens rolle i de første kritiske timer

 

Tilmeld dig nyhedsbrev


IKH har nyhedsbreve til børne- og voksenområdet. I nyhedsbrevet kan du læse om ydelser, kurser, temadage - og holde dig opdateret på den nye viden vi producerer og indsamler.

 Tilmeld dig nyhedsbrevet her.